dns, hosting, Uncategorized

Упатство за IPv6 на Smarthost хостингот

Вклучување IPv6 на хостингот IPv6 е најнова форма на протокол на интернет. Настана со цел (но, не само тоа) зголемување на бројот на достапни IP адреси, благодарение на зголемување на должината на адресата до 128продолжи да читаш

availability of services, security, security leak, website speed

Заштита од напад на најавувањето на WordPress на хостингот

Долго време сме сведоци на се’ почести напади кои се базираат на обиди за најавување на WordPress. Се мисли на обиди за пробивање на лозинка. Тие исто така се однесуваат на адресата /wp-admin но, повеќетопродолжи да читаш

Spam from the default Joomla form
joomla, security, security leak

Спам од стандардниот (дифолт) форлулар на Joomla!

Во последно време има тренд во спамирањето, во коешто се користи стандардниот формулар на Joomla! и така при неговото користење се испраќа спам. Овој стандарден формулар е само сокриен кај повеќето корисници на системот Joomla!.продолжи да читаш

php 7.3 benchmark
php, website speed

Воведуваме PHP 7.3 и го споредуваме со другите верзии

Од денес на нашите сервери функционира најновата PHP 7.3 верзија. Таа носи многу промени, нови функции и подобрувања – меѓу кои и зголемување на брзината на обработка на скриптите во споредба со претходните верзии. Ситепродолжи да читаш

anti-exploit system, break-in analysis, exploit, security

Како да се заштити WordPress – пример за пробивање и заштита од инфекција

Во секое програмирање се случуваат дупки. Колку повеќе се популарни, толку поголема шанса некој да најде некаква празнина. Таква празнина беше слабоста на популарниот додаток за усогласеност со Општата регулатива за лични податоци (GDPR). Дупкатапродолжи да читаш

domain, hosting

Зошто „технички домен” е добро решение?

Што е тоа технички домен за хостинг сметка? Секој клиент, при креирањето хостинг сметка, од нас добива технички домен бесплатно во форма login.smarthost.mk (каде што се најавува со името на сметката дадено при нарачувањето напродолжи да читаш

hosting, security, Smarthost Academy

SPF и DKIM – заштита од спам

Постојат разни начини за заштита од спам и фишинг (phishing) меѓу другото најпопуларни се SPF и DKIM. Какви навистина се овие механизми? Повеќе за тоа ќе дознаеш од текстот подолу. Пред да почнеме со опишувањепродолжи да читаш

security, Smarthost Academy

Што е DMARC и зошто е добро да го имате?

SPF i DKIM се две најпопуларни заштити од фишинг. За да се зголеми безбедноста заштитата ноже да се надгради со механизмот DMARC. Domain-based Message Authentication (DMARC) е механизам кој дефинира како треба да се однесувапродолжи да читаш

hosting, Outdated software versions, security, wordpress

Дали автоинсталатерите се безбедни?

Инсталацијата на CMS-и како WordPress или Joomla! е релативно едноставна, сепак создадени се неколку популарни автоинсталатери, кои тој процес го прават уште поедноставен. Автоинсталатерите обично се комерцијални решенија направени за популарните хостинг системи: cPanel iпродолжи да читаш

ssl certificates, wordpress

Цел: Зелен катанец – што е мешана содржина и како да се борите со неа?

Отсуство на зелен катанец во прелистувачот и покрај вклучениот SSL сертификат – т.н. мешана содржина (жолт катанец). Зошто ова се случува? Понекогаш се случува, по инсталирањето на SSL сертификатот на веб-страницата или по нејзиното прилагодувањепродолжи да читаш