Информација за колачиња

1. Како ги користиме колачињата?
Колачињата ги користиме на нашите веб-сајтови од различни причини за кои можете повеќе да дознаете подолу. Колачињата што ги користиме не собираат ваши лични информации, ниту пак можат да му наштетат на вашиот компјутер. Сакаме нашиот веб-сајт да биде информативен, персонализиран и колку е можно попријатен за корисниците, а колачињата ни помагаат да ги постигнеме тие цели.

2. Што се тоа „колачиња”?
Колаче е мала датотека која содржи определена количина податоци, и е испраќана од нашата веб-страница до вашиот пребарувач. Понатаму, може да се складира на вашиот тврд диск и може да се пристапи преку нашиот веб-сервер. Оваа колаче-датотека може да биде вчитана и да дозволи соодветно да ги приспособиме нашите веб-страници и сервиси. Важно е да појасниме дека колачињата не собираат никакви лични информации запишани на тврдиот диск од вашиот компјутер.

3. Типови колачиња
Има два типа колачиња: колачиња „за сесија” и „трајни” колачиња.

Колачињата за сесија се привремени датотеки кои остануваат на корисничкиот уред до одјавувањето од веб-сајтот или исклучувањето на софтверот (веб-прелистувачот). Колачињата ги користиме од технички причини во текот на сесијата, на пр. за да ви овозможиме подобра навигација на сајтот, за да се прилагодиме на вашите преференции при користењето на веб-сајтот и да ги запаметиме корисниците што биле пријавени.

Трајните колачиња остануваат на корисничкиот уред како што е означено во параметрите на датотеката од колачето или се додека не бидат рачно избришани од страна на корисникот. Овој тип колачиња е складиран на корисничкиот тврд диск за да утврдат кои корисници се нови на сајтот, а кои се враќаат повторно.

4. Како ги користиме колачињата?
Користиме аналитички сервиси се` со цел постојано да ги подобруваме вашите прелистувачки искуства на нашите веб-сајтови.
Сервисите, како што се Facebook, Google и Tawk ни помагаат при сервирањето реклами и исто може да внесат колачи во вашиот компјутер. Прочитајте ја политиката на приватност за да се осигурите дека сте согласни со начинот на кој тие ги управуваат колачињата.

  • Facebook
  • Google Analytics
  • Tawk

5. Колачиња од социјалните медиуми, трета страна?
За да се збогатат содржините на веб-сајтот понекогаш вметнуваме видео содржини од други веб-сајтови на социјални медиуми, како што е Facebook. Поради тоа, кога посетувате страница со вметнати содржини, можеби имате добиено колачиња од овие веб-сајтови. Smarthost нема контрола или одговорност за овие групи колачиња, и затоа за повеќе информации треба да ги проверувате соодветните полиси за колачиња од третите страни.
Ние, исто така, нудиме „share page” (сподели страница) виџет на некои од нашите веб-страници, каде што содржината може лесно да се споделува на следниве сајтови: Facebook, Twitter, LinkedIn. Овие сајтови може да поставуваат колачиња кога сте најавени на нивниот сервис. Smarthost нема контрола или одговорност во врска со овие колачиња, па затоа треба да ја проверувате политиката за колачиња на третите страни за повеќе информации.

6. Како да ги контролирате и бришете колачињата?
Smarthost нема да користи колачиња за собирање лични информации за вас. Сепак, доколку одлучите да ги оневозможите, отфрлите или блокирате нашите колачиња, некои делови од нашите веб-сајтови нема целосно да функционираат, а во некои случаи, нашите веб-сајтови може воопшто да не биде достапни.

За повеќе информации, за тоа како да ги контролирате параметрите за колачиња и поставките на прелистувачот, и како да ги избришете колачињата од вашиот тврд диск, ве молиме посетете ја www.allaboutcookies.org.

WordPress Хостинг

Брзина и ефективност: ssd дискови, http/2, многу cache методи, бесплатен пренос на податоци, бесплатни SSL сертификати

Joomla Хостинг

Брзина и ефективност: високо I/O, голема RAM меморија, ssd дискови, http/2, бесплатни SSL сертификати, техничка поддршка

PrestaShop хостинг

Сигурност и ефективност: потполна одвоеност, анти-експлоитна технологија, ssd дискови, http/2, бесплатни SSL сертификати.

Дедицирани сервери

Секаде, каде што се потребни високи компјутерски перформанси, можете да изберете еден од нашите дедицирани сервери во нашата сопствена серверска просторија лоцирана во Европа.

VPS сервери

Кога морате да поставите оперативен систем на нашата хостинг платформа, добро е да изберете сопствен VPS од cPanel и пристап до root.

Регистрација на Домени

На Smarthost можете да регистрирате неколку стотици видови домени од целиот свет. Нашите цени се прифатливи за сите.