FAQ

Технички - конфигурација на e-маил

Дали фолдерот "recycle bin" се празни автоматски?

Фолдерот за пошта "recycle bin" на секоја е-маил сметка се празни автоматски по 7 дена. Автоматското празнење се однесува само на овој фолдер. Природна интенција на пренесување бришење на пораки е нивно отстранување, recycle bin само го одложува моменталното бришење – тоа е заштита од презафатеност на хостинг сметката.

Дали има заштита од вируси во прикачените фајлови?

Да! Со цел заштита на нашите клиенти, ги блокираме фајловите со екстензии како .exe или .vbs. Заштитата работи дури дури и кога фајловите се спакувани.

Дали можам да сметам на помош при трансфер на интернет страница и е-пошта до Вас?

Вршиме комплетна миграција за нашите Клиенти. Доколку сакате да го пренесете хостингот кај нас, ние исто така, ќе ја пренесеме Вашата интернет страница и е-маил сметки со сите пораки (вклучително и папките imap, доколку се користени).

Ваквата услуга е бесплатна.

Повеќе детали на следнава страница: https://www.smarthost.mk/free-hosting-transfer-to-Smarthost

Какви Jпоставки можам да користам за примање пошта преку шифрирана врска (SSL)?

Видете прирачник: Како правилно да ја конфигурирате поштата

Конфигурација на излезна пошта:

SMTP Порт: 587, ако е шифрирана SSL/TLS (нормална лозинка) 465

Конфигурација на дојдовна пошта:

IMAP Порт: 143, ако е шифрирана SSL/TLS (нормална лозинка): 993
или

POP3 Порт: 110, ако е шифрирана SSL/TLS (Нормална лозинка): 995

Дали SPF не го пореметува форвардирањето е-маили на други сервери?

На сите наши сервери имаме правилно конфигурирани SPF (Sender Policy Framework) записи со цел правилно примање на пошта од други сервери.

На серверите исто така, правилно работи форвардирањето на пошта (forward mail) благодарение на правилно конфигурираниот механизам SPF:SRS (Sender Rewriting Scheme). Благодарение на него безбедно може да се препраќаат е-маили, со сигурност дека тие ќе стасаат до примачите и нема да бидат класифицирани како спам.

Какви се ограничувањата при испраќање е-маил пошта?

Нема специјални ограничувања за праќање на е-маил пораки. Повеќето поставки се стандардни за повеќето поштенски сервери. Бројот на испратени пораки е лимитирана до 1000 е-маили на час. Зголемена е големината на еден е-маил од стандардните 50 MB до 100MB.

Дали серверот поддржува port 587 за праќање маилови?

Да, Smarthost серверите имаат поддршка за port 587 (smtp-submission) за праќање маилови. Port 587 е замислена за праќање маилови од клиентски маил програми, ви препорачуваме да го промените портот на појдовните маилови од стандардното 25 на порт 587

Дали има антивирусна заштита на серверот?

Да, секоја дојдовна порака на Smarthost.mk серверите е скенирана за вируси. Инфицираната порака автоматски се брише.

Дали има анти-спам заштита на серверот?

На smarthost.mk серверите инсталирана е анти-спам заштита на неколку нивоа.

 • секој е-маил се проверува со програмата SpamAssassin и пораките, кои имаат повеќе од 20 поени (според спецификацијата на SpamAssassin - вредноста 20 означува 100% сигурност дека е спам) автоматски се отфрлаат.
 • секој е-маил се проверува на неколку црни листи RBL (Realtime Black List) меѓу кои: bl.spamcop.net, cbl.abuseat.org, sbl.spamhaus.org, xbl.spamhaus.org. Сепак користиме сопствени исклучоци на адреси од гореспоменатите листи.
 • користиме сопствени листи на спамери (Smarthost RBL) кои ги блокираме по IP  адреси.
 • ги верификуваме испраќачите, за да се увериме, дека доменот на испраќачот постои и сл.

Секој корисник на серверот самостојно во панелот може да ги постави правилата за програмата SpamAssassin, што ќе овозможи на пр. да се додаде зборот ***SPAM*** во насловите на пораките или едноставно бришење на спамот. Поставките може да се направат за целата хостинг сметка или за одредени е-маил сметки.

Технички - FTP конфигурации

Имам креирано дополнителна ftp сметка - како да се логирам?

Со креирањето ftp сметка од cPanel, креирате и корисничко име и лозинка, со што имате пристап до додатниот директориум (вообичаено се креира директориум со идентично име како и ftp сметката). Возможно е додека се креира ftp сметка да се менува директориумот на кој сметката се однесува (подетално, може тоа да биде коренскиот директориум (root directory на серверот).

Корисничкото име на ftp сметката секогаш е "login@customer-domain.eu", а не самото име на сметката (т.е. логинот на ftp го содржи доменот)

Која е главна ftp сметка за мојот виртуелен сервер?

Главна ftp сметка е истото корисничко име и лозинка  како и за административниот панел cPanel. Оваа сметка има потполно право до public_html директориумот, кој е главен директориум за интернет страниците за одредена хостинг сметка.

Технички - конфигурација на www сервер, php и сл

Не ми работи преземањето преку CURL

Кога на серверот се употребува алатката за преземање CURL, постојат одредени разлики во имплементацијата на различни оперативни системи, што треба да се земат предвид. На нашите сервери, на кои е инсталиран CentOS/CloudLinux, командата curl мора да се повика со знамето -L  за да ја преземете содржината. На пример за Linux системите од семејството Debian ова знаме не е потребно.

Како да го користиш Mcrypt на серверот?

На серверот има можност да се користи Mcrypt но, под еден услов. Php верзијата за домен на кој се користи проширување треба да биде поставена на 5.6 или 7.0 бидејќи само за овие верзии на php работи проширувањето.

Стандардно PHP е во главната (стандардна) верзија на одреден сервер (на новите сервери стандардна верзија е PHP 7.4).

Како да ја присилиш php верзијата што ја користи composer? (PHP 5.6 – 8.0)

На серверите може да се користи php (односно програми кои користат php на пр. composer) во соодветна верзија на php – од 5.6 до 8.0. Стандардно PHP е во главната (стандардна) верзија на одреден сервер (на новите сервери стандардна верзија е PHP 7.4). Се разбира, преку ssh можете да активирате било која верзија на PHP – подготвивме упатство како да го направите тоа: https://www.smarthost.eu/how-to-install-wp-cli-on-smarthostpl-servers

Дали модулот Mod_Security е вклучен на хостинг сметките?

Mod_security е модел на серверот Apache, кој помага за заштита на интернет страниците од разни напади кои доаѓаат однадвор.

Овој модул се користи при блокирање на широко познатите т.н. експлоити. Заштитата се реализира преку група на готови правила, кои се базираат на т.н. регуларни изрази (regular expressions). На Smarthost.mk серверите овој модул е вклучен од денот 7.11.2014 г. Mod_Security може да заштитува од голем дел напади кои се базираат на вбризгување туѓ код (code injection attacks), со што се подига нивото на заштита на хостинг сметките на серверот.

Понекогаш при креирањето динамични интернет страници (какви што моментално се над 90% од постоечките), програмерите забораваат да ги истестираат за заштита од напади од непостоење на верификација на влезните податоци  на пр. во формулари. Mod_security може да помогне во вакви случаи со проверување на податоците, кои ги внесуваат корисниците.

Mod_security сами можете да го вклучите во управувачкиот панел cPanel за секоја хостинг сметка.

Во мојот директориум се креираат датотеки core.99586

Датотеките .core се креираат кога php скриптата или некоја програма во меморијата ќе биде неправилно исклучена или прекината. Тогаш се креираат core датотеки. кои содржат непотребни мемориски делови, кои можат да се искористат за дијагностицирање на неисправно работење на апликација.


Често датотеки core. се создаваат поради грешни директиви во локалните датотеки php.ini .user.ini или htaccess

Датотеките core. кои зафаќаат место на серверот може да се избришат, сепак, фактот дека се креираат укажува на тоа дека нешто не е во ред со скриптите и пред бришењето најдобро е овие датотеки да се разгледаат за да се утврди причината за неисправното работење на апликацијата

Дали може да се сменат поставките за php.ini?

Секој корисник може да го прилагоди променливото php.ini според потребите на апликацијата која се извршува на серверите на smarthost.mk.

За да ги промените треба во cPanel да одите на иконката „MultiPHP INI Editor” и за избраниот домен може да ги промените PHP параметрите.

Техничка - конфигурација на dns, домени

Како да додадете домен во панелот, регистриран на друг регистратор?

Видете прирачник: Трансфер на домени
За да додадете домен регистриран на друг регистратор:
    1. во cPanel на серверот Smarthost.mk, во дополнителни домени треба да го додадете доменот кој треба да биде прикачен.
    2. треба да ја пренесете интернет страницата и да креирате е-маил сметки, сметки ftp  или дата-бази mysql.
    3. во панелот на моменталниот регистратор на домени треба, за избраниот домен да кликнете „Смени DNS“
            1. Serwer DNS 1 -> dns.smarthost.mk
            2. Serwer DNS 2 -> dns2.smarthost.mk
            3. Serwer DNS 3 -> dns3.smarthost.mk

        4. Наредно треба да потврдите на пр. преку опцијата  „Смени DNS“.
По ова, во рок од 24 часа доменот би требало да ги промени дотогашните сервери на нови.
Исто така може да пренесете домен на Smarthost.mk и да го платите заедно, со хостинг пакетот, за ова треба во панелот на сегашниот регистратор да земете код AUTHINFO кој дава право за трансфер на домени. Потоа треба да се најавите на вашата сметка www.smarthost.mk/panel/ и да преминете на почетната страница на www.smarthost.mk. Потоа, од менито опции треба да изберете: Регистрација на домени -> Трансфер на домени и да пополните формулар каде го впишувате AUTHINFO кодот, кој претходно го добивте од панелот на тековниот регистратор.

Каква е разликата меѓу додадените домени (addon domain) и алиас-ите (alias)?

 Домен на сметката може да додадете на два начина:

 1. како "Alias"
 2. како "Дополнителен домен"

Алиас секогаш укажува на главниот директориум на веб-серверот (директориум public_html).

Дополнителниот домен може да укажува на било кој директориум на серверот (особено, исто така на главниот директориум на серверот). Додавајќи дополнителен домен, системот препорачува креирање на директориум со исто име како и името на доменот, на пр. ако на хостинг сметката: customerdomain.smarthost.mk додадете домен customer-domain.mk тој ќе биде инсталиран како укажувач на директориумот: customerdomain.smarthost.mk/customer-domain.mk. Се разбира, директориумот на кој укажува дополнителниот домен може да се промени при инсталацијата или подоцна во cPanel.

Во однос на можностите за поставување на е-маил сметки во сопствен домен двата начини на додавање домени во ништо не се разликуваат.

Каква е процедурата на додавање на домени чекор по чекор?

За да додадете домен на хостинг сметката треба:

 1. да се најавите во cPanel
  да додадете домен како „Паркиран домен“
 2. во моментот на додавање на доменот во панелот тој автоматски ќе биде додаден на нашите dns сервери
 3. во панелот за управување со домени во регистраторот да наведете, дека доменот се наоѓа на надворешни dns сервери и да ги впишете нашите dns сервери (задолжително два, третиот е опционален):
  • dns.smarthost.eu
  • dns2.smarthost.eu
  • dns3.smarthost.eu
 4. Запаметете, дека за пренесените домени од друг доставувач нивната целосна имплементација на интернет може да потрае до 24 часа, а во случај на нови домени целосна имплементација на интернет може да трае до неколку часа.

Какви dns сервери треба да употребам при паркирање на домени?

При поврзување нов домен во cPanel (како „Дополнителен домен“) треба да употребите во регистраторот на домени на нашите сервери dns:

dns.smarthost.eu (IP: 91.211.220.10)

dns2.smarthost.eu (IP: 193.93.88.10)

dns3.smarthost.eu (IP: 51.91.27.195)

Техничка - дата-база

Какво хостинг име треба да употребам за да се поврзам со дата-базата?

За да се поврзете со дата-базата на серверот дата-базата е localhost.

Каква верзија е дата-базата MySQL?

На серверите инсталирана е дата-база MySQL во верзија најмалку 5.6.x На новите сервери, кои последователно ги пуштаме во употреба како што расте бројот на сметки, инсталирана е дата-база MariaDB верзија 10.3.x

Технички - SSL сертификати

Принудно пренасочување на HTTPs

Ако сакате автоматски да ја пренасочите врската од http на https, додадете ги следниве линии на почетокот од фајлот .htaccess кај каталогот на главниот домен

Без префикс www:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} !=on

RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Со префикс www:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTPS} off

RewriteRule .* https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]

RewriteRule .*ttps://www.%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Бесплатен SSL сертификат

Сите Smarthost.mk хостинг сметки имаат стандарден SSL сертификат. Корисникот само треба да додаде домен преку Дополнителни домени во cPanel , и со тоа бесплатниот сертификат ќе биде генериран во рок од 30 минути.

Прашања кои предизвикуваат дилеми и често поставувани прашања:

 • не мора да имаш одделни IP за секој SSL сертификат ( можеш да имаш неколку домени на една корисничка сметка и секој ќе може да има свој сопствен SSL сертификат )
 • сертификатите се целосно бесплатни, инсталирани и проширени (extended) целосно автоматски. CPanel сертификатите се детектирани од сите веб-пребарувачи
 • oпционално, можете лесно да инсталирате Let's Encrypt сертификат, но сепак не е неопходно за стандардната инсталација на cPanel.

Како да инсталирам бесплатен SSL сертификат?

Сите наши хостинг сметки имаат вградено бесплатни SSL сертификати за cPanel брендот. Сертификатите за cPanel се инсталираат автоматски откако ќе се додаде домен во Дополнителни домени во cPanel. Нема потреба да инсталирате сертификат рачно.

Дополнително, можете да инсталирате бесплатни сертификати Let's Encrypt. Инсталирањето на сертификатот е многу едноставно и трае неколку секунди. Сертификатот cPanel го нуди истото ниво на безбедност како и сертификатот Let's Encrypt, па затоа инсталацијата е незадолжителна.

Повеќе детали за SSL сертификатот: https://www.smarthost.mk/besplatni-ssl-sertifikati-za-site-domeni

Финансии, плаќање

На која сметка да уплатам за хостинг сметката?

За услугите се плаќа онлајн со платежна картичка. Онлајн плаќањата се водени од сервисот PayPro S.A.
За услугите исто може да се плаќа и преку PayPal.

Дали има можност за менување на пакетот за поголем и како е тоа организирано?

Хостинг пакетот може да биде променет во секое време преку корисничкиот панел: www.smarthost.mk/panel

Со менување на пакетот, автоматски се издава фактура проформа, која ја дава разликата меѓу цените за хостинг пакетите. Деновите кои остануваат до крајот на фактурираниот период, исто така ќе бидат вклучени. Ќе ја платите само разликата во цените и само за делот од годината што преостанува до крајот на пресметковниот период.

Во моментот на плаќање на сметката за пакетот со онлајн плаќање - промената се случува автоматски во моментот на плаќањето.

Заштита на лични податоци

Дали вашите сервери ги исполнуваат нормите на GDPR?

Да, нашата компанија поседува соодветна заштита која ги исполнува критериумите од Општата регулатива за заштита на податоците донесена на 27 април 2016 г. (т.н. GDPR)

Инсталации на скрипти: Joomla, Wordpress итн

Грешка во поврзувањето на дата-базата при инсталацијата

Често, при инсталацијата на Joomlа, и покрај внесените точни податоци, може да се појави грешка:

Не можете да се поврзете на дата-базата. Could not connect to the database. Connector returned number: Error connecting to PGSQL database.

Решение за ова е да се промени "localhost" на "127.0.0.1", бидејќи тоа е исто.

Можам ли да поставувам сопствени додатоци (add-ons) на мојот сервер?

Да, знаеме дека една од големите придобивки на WordPress, Joomla и другите се огромната количина додатоци, благодарение на активноста на друштвото на Интернет корисници. Предлагаме редовно да си ги ажурирате вашите модули, шаблони, приклучоци (plugins) и сл.

Ние, за сите елементи, обезбедуваме заштита и не дозволуваме скрипти од непознато потекло да им наштетат на вашите веб-сајтови. На Smarthost серверите, ние имаме имплементирано систем за заштита од повеќе од 4000 експлоити.

https://www.smarthost.mk/anti-exploit-system

Дали можам без проблем да инсталирам WordPress на Smarthost.mk хостингот?

Се разбира, на нашите сервери има многу инсталации на Wordpress. За да им олесниме на нашите Клиенти создадовме дури и прирачници, како, чекор по чекор да го инсталирате овој популарен систем односно како да го пренесете Wordpress од сопствениот компјутер на сервер:

Инсталација на Wordpress чекор по чекор

Пренесување на Wordpress од локален компјутер на сервер

Wordpress софтверот (и околу 400 други популарни скрипти) исто така, може да се инсталира со помош на автоинсталаторот Softaculous. Во овој систем, исто така, постои можност за создавање копии на интернет-страниците (т.н. stage)

Грешка при инсталирање Joomla 1.5.x

Кога инсталирате Joomla 1.5.20, се случува да се појави синтаксичка грешка (syntax error).

Грешката е поврзана со фактот што верзијата 1.5.x е стара верзија од Joomla, а на серверот е инсталиран сервер со дата-бази MySQL во верзија 5.6.x.

Joomla 1.5.x може да се инсталира со помош на рачна модификација на инсталационите скрипти, но сепак НЕ препорачуваме инсталирање на такви стари верзии заради можен пад на безбедноста.

Општи информации

Дали се испраќаат потсетувања за прекин на услугата?


Да, првата потсетувачка порака ја испраќаме 28 дена пред истекот на услугата, потоа 21,14,7,3 дена, како и последниот ден.


Заштита на хостингот од напад на WordPress

Имплементиравме заштита на WordPress од напад на wp-login i wp-admin. На серверите исто така постои заштита WAF (Web Application Firewall) како и специјализирана алатка испорачана од системот cPanel: cpHulk.

Дали на хостинг сметката можам да ја отворам апликацијата Node.js?

Да, моментално сите наши хостинг сметки со SSH пристап се прилагодени за отворање апликации креирани за Node.js платформата, откако ќе ја инсталирате согласно нашиот водич:
Достапни портови за споделени хостинг сметки се од 49152 до 65534. Во случај кога некој порт е зафатен од друг Клиент, треба да го користите следниот достапен порт.
Благодарение на пренасочувањето .htaccess дадено во водичот, можеме да го користиме Node.js серверот како веб-сервер и да пристапуваме на страниците што тој ги опслужува преку порт 80 (http) како и 443 (https).

Дали има пристап до SSH кај корисничките хостинг сметки?

Да, постои можност за SSH пристап кај сите хостинг сметки, само со исклучок на најмалиот смарт-мирко пакет и пробните кориснички сметки (бесплатни). Можете сами да активирате SSH пристап во Корисничкиот панел.

Колку често се прават бекапи и колку долго се достапни?

Бекапите на целата хостинг сметка се прават секојдневно, поточно во текот на ноќта. Бекапот е трансфериран веднаш после извршувањето на екстерната матрица (одделен тврд диск).

Последните седум бекапи можат да бидат повратени.

Враќањето на податоците е бесплатно. За оваа постапка, пратете порака на hosting@smarthost.eu од авторизираната е-маил адреса со барање за повраќање на копијата од пред определениот датум, со нагласување што треба да биде вратено, на пр. специфичен сајт (каталог), дата-база или сандаче. Исто така, постои можност за враќање на целосната состојба на сметката.

Каков управувачки панел нудите за серверот?

Користиме единствено брендирани решенија и затоа на сите наши хостинг сервери им го нудиме едно од најпопуларните решенија во доменот на хостинг софтверот т.е. американскиот cPanel.

Какви се вашите сервери? Каква им е конфигурацијата?

Нашите хостинг-сервери се најмодерните серверски платформи. Ние не користиме половна опрема. Моментално во нашиот дата-центар се работи речиси исклучиво на машини од Dell и од германскиот бренд ThomasKrenn, и базирани сме на процесори Dual-8 core Intel Xeon и брза меморија. Употребуваме само rack сервери, поставени во нашата сопствена професионална сервер-просторија во Полска (климатизирана, заштитена од пожар, заштитена од губење струја од неколку суб-станици, мулт конекции, физички заштитена и сл.)

-Повеќе информации за сервер-просториите

Дали вашите DNS сервери се секогаш достапни?

Секако, нашите DNS сервери, водени од најдобрите пракси, се физички лоцирани на различни локации (во две автономни ASN мрежи), на две различни географски локации, конектирани на Интернет преку линкови од различни провајдери.

Што се случува доколку се пречекори месечниот трансфер?

Ништо, бидејќи сите ваши кориснички сметки се без лимити!

Како е поделен капацитетот на хостинг корисничките сметки?

Корисникот ја управува целата хостинг сметка. Нема стриктна поделба на просторот за веб-сајтови или e-маилови. Но, постои можност за лимитирање на капацитетот на поедини е-маил сандачиња, сепак тоа не е препорачливо, бидејќи често поради “заборавање” на лимитот, се случуваат пријави за проблеми со губење пошта - тоа се должи единствено на фактот што е-маилот се одбива кога капацитетот на маил-сметката е пречекорен.

WordPress Хостинг

Брзина и ефективност: ssd дискови, http/2, многу cache методи, бесплатен пренос на податоци, бесплатни SSL сертификати

Joomla Хостинг

Брзина и ефективност: високо I/O, голема RAM меморија, ssd дискови, http/2, бесплатни SSL сертификати, техничка поддршка

PrestaShop хостинг

Сигурност и ефективност: потполна одвоеност, анти-експлоитна технологија, ssd дискови, http/2, бесплатни SSL сертификати.

Дедицирани сервери

Секаде, каде што се потребни високи компјутерски перформанси, можете да изберете еден од нашите дедицирани сервери во нашата сопствена серверска просторија лоцирана во Европа.

VPS сервери

Кога морате да поставите оперативен систем на нашата хостинг платформа, добро е да изберете сопствен VPS од cPanel и пристап до root.

Регистрација на Домени

На Smarthost можете да регистрирате неколку стотици видови домени од целиот свет. Нашите цени се прифатливи за сите.